KRÁTCE O ODRŮDĚ

Ryzlink vlašský
Ryzlink vlašský je velmi stará moštová odrůda révy vinné pocházející pravděpodobně z Francie, ale existuje i menšinový názor, že by mohl pocházet z Itálie. Je nutné sdělit, že kromě názvu Ryzlink nemá nic společného s odrůdou Ryzlink rýnský. Ve státní odrůdové knize ČR je zapsán od roku 1941. Dozrává poměrně pozdě, proto se jí nejvíce daří v Mikulovské oblasti kolem Pálavských vrchů a Dolních Dunajovic. V Čechách se pěstuje minimálně.
Odrůda má vysokou plodnost a v hroznech vysoké množství kyselin, které mohou u vína způsobit i tzv. "ocelovou" chuť. Pro výrobu kvalitních vín je proto potřeba dostatečně redukovat úrodu a ve sklepě ji kvasit pomalu při nízkých teplotách okolo 13 °C tak, aby si výsledné víno uchovalo co nejvíce aromatických látek, protože hrozen jako takový jich má přirozeně málo. Vína tímto způsobem připravená pak vynikají květinovou až lipovou vůní, chutí rybízu, angreštu, citrónu, medu a kořenitostí ořechů. Pro své bohaté kyselinky se ale s oblibou používá pro výrobu šumivých vín.